Komorni zbor "Rubino" započeo je s radom početkom 1998. godine na inicijativu grupe zaljubljenika u višeglasno pjevanje "a capella". Zbor djeluje na području grada Rovinja i Istre, ali se rado odaziva na susrete i natjecanja pjevačkih zborova diljem Hrvatske i inozemstva. U tom smislu zbor je gostovao u Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Austriji, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj, a od domaćih nastupa možemo izdvojiti uspješne nastupe u Zadru (2001. i 2003.), Zagrebu, Poreču, Puli, Pazinu, Labinu, Konjščini...
Širok i raznolik, te zahtjevan repertoar obuhvaća sakralna i svjetovna djela od renesanse preko baroka, klasike, romantizma do suvremenih skladbi 20. stoljeća. Zbor također izvodi i obrade zabavne hrvatske glazbe, filmske glazbe, gospel te istarski melos.
U 15 godina rada zborom je dirigiralo pet dirigenta i to Sandra Petrović (1998.-2002.), Janoš Feher (2002.-2004.), Jelena Mileusnić (2004.), Aleksandra Orbanić (2004.-2009.) i Tatjana Merkl (2009.- danas). Zbor je u tom periodu izdao tri CD-a : "Panis angelicus"  2001. godine sa djelima sakralnog karaktera; "Radujte se narodi" 2004. godine sa božićnim napjevima. te  2013. godine "Zvona" na kojem se nalaze i sakralne i svjetovne skladbe.
"Rubino" je također inicijator sada već tradicionalnog "Božićnog koncerta rovinjskih zborova", a posebno je ponosan na Susrete pjevačkih zborova "Sv. Eufemiji", koji se počevši od 2001. održavaju svake godine povodom obilježavanja Dana Grada Rovinja i njegove zaštitnice Svete Eufemije. Zbor također djeluje i u raznim humanitarnim akcijama, crkvenim i gradskim svečanostima.
Komorni zbor "Rubino" svoje najveće uspjehe ostvaruje u 2011. godini osvajanjem Srebrne plakete na prestižnom međunarodnom natjecanju u Pragu, u 2012. godini osvajanjem Brončane plakete na međunarodnom natjecanju u Bratislavi, a kao kruna uspješnog rada zbora dolazi 2013. godina kada je na vrlo jakom takmičenju u Krakowu u Poljskoj nastupio u dvije kategorije i u obje osvojio Srebrnu plaketu. Dakako sve te nagrade osvojio je i zahvaljujući dobrom radu na probama i ležernom dirigiranju na nastupima njegove najuspješnije voditeljice Tatjane Merkl.